Zee van orchideeën in Hollandsche Rading, met dank aan kweker Koos

ALGEMEEN DAGBLAD 18-01-2018 - Zee van orchideeën in Hollandsche Rading, met dank aan kweker Koos

Zee van orchideeën in Hollandsche Rading, met dank aan kweker Koos

Koos Wubben (84) is al zestig jaar orchideeënkweker. Zijn kwekerij in Hollandsche Rading herbergt de grootste orchideeëncollectie van Europa. Er zijn zelfs vier soorten naar hem vernoemd. Misschien komt daar een vijfde bij.Jolet Jung-Moolenaar 18-01-18, 15:47

„We hebben 4000 verschillende soorten orchideeën”, vertelt Wubben. En dat is nog maar een klein deel van het totale aantal soorten, weet hij te vertellen. „Met 40.000 soorten is het de grootste plantenfamilie die er bestaat. Het is ook de meest verkochte plant op de bloemenveiling. Dat komt doordat hij niet duur is en heel lang kan bloeien, als je ’m goed verzorgt. Als je dat doet volgens onze richtlijnen, bloeit hij het hele jaar.”

Enorme schoonheid

Het was liefde op het eerste gezicht, zo beschrijft Wubben zijn eerste ontmoeting met deze plantensoort. „Wij kweekten anjers en chrysanten. Maar toen ik voor het eerst een orchidee zag bij een andere kwekerij, was ik meteen verkocht. De enorme schoonheid van die bloemen… Ik wist: dit is het! Het heeft toen toch nog 4,5 jaar geduurd voordat ik de eerste verkocht heb.”

Zestig jaar geleden betaalde je 30 gulden voor een orchideeKoos Wubben

Die eerste orchidee was de witte falenopsis. „Die koop je nu in de supermarkt voor 5 euro. Maar toen moest je er 30 gulden voor betalen. Ze waren er bijna niet, omdat men niet wist hoe ze gekweekt moesten worden. De planten kwamen uit de tropen. Over het verschil in cultuur moest nog zoveel geleerd worden. In 1958 ben ik met mijn bedrijf naar Hollandsche Rading gegaan en ging ik van 100 naar 1600  vierkante meter kas. Ik ben me toen gaan specialiseren in wilde orchideeën.”

Stinken als de hel

Na al die jaren geniet Wubben naamsbekendheid in 80 procent van de landen in de wereld. Zijn liefde voor de orchidee is in die jaren alleen maar groter geworden. „De mooiste orchidee vind ik die met bloemetjes van 1 millimeter; donkerbruine bloemetjes met gele haartjes. Dat is zo mooi als je het fotografeert. Maar ook de enorme verscheidenheid. We hebben ze van het grootse tot het kleinste formaat. Elke bloem is anders, zelfs in dezelfde soort. En ze zijn allemaal perfect. De grootste bloem is 30 centimeter en stinkt als de hel. Maar mensen kopen hem. Ik vraag dan: ‘Heeft u een kasje?’ waarop ze antwoorden: ‘Nee hoor, die gaat in huis.’ Dan denk ik: dat kun je je huisgenoten toch niet aandoen.”

Koos Wubben is 84 jaar is er nog steeds niet klaar mee.
Koos Wubben is 84 jaar is er nog steeds niet klaar mee. © Koen Laureij

Ook een leuk weetje: er zijn soorten die maar één dag bloeien. „Mensen die uit Indonesië teruggekomen zijn kennen ‘m allemaal. Negen dagen na een onweersbui bloeit-ie. De volgende dag hangt zijn kopje als dat van een dood duifje. Sommige mensen moeten huilen van ontroering dat ze eindelijk die plant hebben gevonden.”

Miniatuur

Tot op de dag van vandaag geeft Wubben lezingen en doet hij mee aan internationale orchideeëntentoonstellingen. „Dat mag alleen als je prijzen wint.” En die wint hij. ,,Bijna elk jaar de eerste prijs voor de mooiste miniatuur-orchidee, omdat dat mijn grootste liefde is. Ik heb in heel West-Europa prijzen gewonnen.”

Mijn planten staan op postzegels in SurinameKoos Wubben

Hoe lang hij nog door wil? „Ik word 102 jaar, dat is me twee keer meegedeeld. Dus nog 18 jaar. Maar dat beloof ik niemand. Ik wil nog een boek schrijven met alle kennis die ik heb. Wij zijn hét orchideeëncentrum van Nederland. Studenten komen hier plantmateriaal halen. Ik lever aan vele botanische tuinen in Europa. Mijn planten staan afgebeeld op postzegels in Suriname. Er zijn zelfs vier soorten orchideeën naar mij vernoemd. En misschien nog één: in 1983 heb ik een soort uit Venezuela meegebracht. Die moet nog een naam krijgen.”

3 Comments

  1. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. נערות ליווי בלוד

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *